Bimët

 • Rigoni-Origano (lat. Origanum vulgare)

    Përshkrimi: Bimë barishtore shumëvjeçare aromatike deri 90 cm e lartë, e pasur më qime gjëndërore dhe gjethe vezake të kundrejta. Lulet të kuqërremta rrallë të bardha. Përhapja në Kosovë: Rritet në vende me bar, shkurreta, çeltira pyjesh ose e  kultivuar. Pjesët e përdorshme:  Pjesa mbitokësore (Origani herba). Vjelja: Herba vjelët gjatë fazës së lulëzimit-verës (V-VII). Tharja: Duhet bërë në furra ose në vende të freskëta, në temperaturë deri 50 0C.  Raporti: 4:1. Kategoria terapeutike: Trajtim të lukthit, ekspektorant Përdorim: Përdoret kundër ...

  Posted at July 13, 2016 | By : | Categories : General | 0 Comment
 • Kalmuth gjembor (lat. Spiny restharrow)

  Përshkrimi: Gati shkurrëz 20-70 cm. Kërcejtë me qime të kthyera nga poshtë dhe gjëndra të rralla, të ngjitura, zakonisht gjemborë. Gjethet kryesisht me 3 gjethëza eliptike dhe me dhëmbëza anash, ndajgjethëzat vizake të mprehta. Lulet të vetmuara rrallë nga dy në çdo nyje. Kupa me push gjëndëror. Kurora 6-10 mm, e trëndafiltë ose e purpurt. Bishtaja 6-10 mm Përhapja në Kosovë: Rritet në vende të thata gurishtore ose në livadhe kodrinore të thata. Pjesët e përdorshme:  Rrënjët ...

  Posted at July 13, 2016 | By : | Categories : General | 0 Comment
 • Vodha e egër (lat. Sorbus aucuparia)

  Përshkrimi: Bimë drunore deri 15 m i lartë, me lëvore të lëmuar. Gjethet pendore me 5-8 palë gjethëza të dhëmbëzuara.Lulet e bardha në lulesa vastak.Fruti i kuq me lëng. Përhapja në Kosovë: Rritet në pyje nga zona kodrinore deri të zona alpine. Pjesët e përdorshme:  Frutat e pjekur (Sorbi aucupariae fructus) Vjelja: frytet vjelen në vjeshtë. Tharja: Frutet thahen në furra në 55 0C,ose në diell. Raporti: 6:1. Kategoria terapeutike: Laksativ, sheqer për diabetikët. Përdorimi: Përdoret kundra sëmundjeve nervore, diabetit, artritisit, ...

  Posted at July 15, 2016 | By : | Categories : General | 0 Comment
 • Qumështorja (lat. Taraxum Officinale)

  Përshkrimi: Bimë barishtore shumëvjeçare pa kërcell më rrënjë të trasha mishnore, me ngjyrë të murrme nga jashtë kurse e bardhë brenda. Gjethet në rozetë, të gjata, të blerta dhe pa qime të çara thellësisht dhe me maje të mprehtë. Lulet në lulesë kaptinë me ngjyrë të verdhë. Fruti aken i pajisur me qime qe i bartë era, Përhapja në Kosovë: Rritet në kullota, livadhe, parqe, afër rrugëve etj.. Pjesët e përdorshme: Gjethet e reja dhe të freskëta, ...

  Posted at July 15, 2016 | By : | Categories : General | 0 Comment
 • Njëmbëdhjet Bimët Helmuese

  Të nderuar të gjithë ju  kultivues te  bimëve mjekësore & aromatike të keni kujdes të shtuar për bimët e mëposhtme ,nëse te njëjtat i hasni në parcelat ku bëni kultivim ju lutem qe këto baroja të hiqen dhe të largohen largë nga parcelat e kultivuara,për shkak se te njëjtat me përmbajtjen e tyre të ( Pyrrolicidin alkoloideve) mund te shkaktojnë helmim dhe mbetje te dëmshme për shëndetin e njerëzve dhe kafshëve. Po ashtu edhe mbledhësit ...

  Posted at July 16, 2016 | By : | Categories : General,Të Rejat | 0 Comment